Ako si správne čistiť pleť : 2 kroky, na ktoré netreba zabudnúť

Ako sa starať o pleť

Čistenie je  základný postup starostlivosti o pleť, ktorý kladie základy pre ďalšie kroky v našej každodennej starostlivosti o tvár. Dá sa povedať, že je to východiskový bod zdravej starostlivosti o pleť. Faktom je, že väčšina z nás  nevie, ako si správne čistiť pleť a používame príliš agresívne prípravky k nášmu typu pleti. Našťastie vidíme posun a ženy siahajú stále čoraz viac  po prípravkoch na čistenie pleti na rastlinnej báze, ktoré účinne odstraňujú nečistoty a  a podporujú zdravú funkciu našej pokožky. Čistenie tváre je nevyhnutné na udržanie zdravej a čistej pokožky a má nasledujúce výhody: Odstránenie nánosov: Je potrebné odstrániť nahromadenú špinu, prebytočný maz, odumreté kožné bunky a iné nežiaduce nečistoty. Každodenné umývanie tváre odstraňuje usadeniny a dodáva pokožke svieži vzhľad. Ak pokožka nie je čistá, tieto nečistoty sa hromadia v pokožke a spôsobujú rôzne kožné problémy, ako je akné, biele bodky, čierne bodky, nerovnomerný tón pleti a textúru. Toto nahromadenie tiež zabráni produktom starostlivosti o pleť správne preniknúť do pokožky. Zvýšená hydratácia: Pravidelné čistenie a zvlhčovanie tváre pomáha udržiavať dostatočnú hydratáciu pokožky. Dehydrovaná pokožka vyzerá matne, vráskavo, starne a pôsobí drsne. Čistenie tváre tiež pomáha udržiavať rovnováhu pH, čo pomáha udržiavať pokožku zdravú a pružnú. Hydratovaná pokožka zvyšuje výmenu kožných buniek, znižuje pigmentáciu a spomaľuje proces starnutia. Udržiavanie čistej a zdravej pokožky: Mazové žľazy sú malé žľazy v koži, ktoré vylučujú mastnú látku nazývanú kožný maz, aby chránili pokožku.  Nahromadenie prebytočného mazu a nečistôt môže zablokovať folikuly, čo má za následok čierne bodky, biele bodky a akné.

Čistenie pleti doma

Dvojité čistenie alebo aj double cleansing  je jedným z najvzácnejších tajomstiev kórejských žien pre dokonalú pleť a stalo sa veľmi populárnym aj v našich končinách . Zahŕňa čistenie pleti najskôr použitím produktu na báze oleja a následne produktu na báze vody. Ide o  jednoduchý proces, ktorý nezahŕňa drahé produkty, množstvo krokov ani veľa praxe a preto takéto čistenie pleti doma hravo  zvládnete . Poďme sa pozrieť ako to funguje

  • Čistiaci prípravok na olejovej báze rozpúšťa opaľovacie krémy, produkty starostlivosti o pleť, ktoré ste predtým aplikovali, kožný maz a mejkap. Odstraňuje nečistoty a iné znečistenie životného prostredia, ktoré je škodlivé pre vašu pokožku. Čistenie na báze oleja je vhodné pre všetky typy pleti – suchú, zmiešanú, dokonca aj mastnú... pretože po ňom nasleduje čistenie na vodnej báze.
  • Penu alebo iné čistiace prostriedky na vodnej báze by ste mali používať podľa typu a potrieb vašej pleti a mohli by vám vyčistiť póry do hĺbky, odstrániť odumreté bunky, exfoliovať a hydratovať.

Denné by ste si mali urobiť doma aspoň jedno dvojité čistenie pleti. Väčšina ľudí si ho volí večer, aby sa z pokožky odstránili všetky nahromadené škodlivé čiastočky. Určite si však môžete vyčistiť tvár metódou dvojitého čistenia  aj dvakrát denne. Dôležitá je aj teplota vody. Ak je príliš horúca môžete riskovať podráždenie pokožky, najmä ak trpíte akné alebo kožnými ochoreniami, ako je rosacea, preto je najlepšie opláchnuť  tvár vlažnou vodou.  

Správne čistenie pleti

V nasledujúcich riadkoch vám popíšeme ako  ako krok za krokom správne čistiť pleť. Krok 1 :

  • V prvom kroku použijeme produkt na báze oleja Jemne vmasírujte olej na suchú pokožku krúživými pohybmi nahor a zamerajte sa na oblasti, kde sú sústredené  póry, ako je T-zóna a nos. Neponáhľajte sa , proces môže trvať aj 2-3 minúty
  • Pridajte kvapku vody, aby ste začali emulgovať olej, ktorý sa pri ďalšom masírovaní zmení na mliečne bielu emulziu.
  • Následne pleť dôkladne opláchneme vlažnou vodou. Horúca voda pleť vysušuje a  riskujete  podráždenie pokožky.

Krok 2:

  • Nasledujte penový alebo krémový čistiaci prostriedok na vodnej báze, aby ste odstránili všetky zvyšné zvyšky, ako aj nečistoty na vodnej báze, ako je pot a špina. Najlepšie výsledky dosiahnete použitím penového čistiaceho prostriedku s nízkym pH.
  • Produkt môžeme nanášať prstami (masírovaním) alebo môžeme použiť pomôcky. Vhodné sú napríklad silikónové pomôcky, ale neodporúčame ich používať každý deň (maximálne 2-3x týždenne).
  • Následne pleť znovu opláchneme vlažnou vodou

Denne by ste si mali urobiť aspoň jedno dvojité čistenie, väčšina ľudí si ho volí večer, aby sa z pokožky odstránili všetky nahromadené škodlivé čiastočky. Určite si však môžete vyčistiť tvár metódou dvojitého čistenia  aj dvakrát denne. Postup čistenia pleti je veľmi dôležitý

Čistenie pleti olejom

Ukazuje sa, že olejové čistenie je vyvážené a podporné pre všetky typy pleti. Tradičné čistiace prostriedky ako je  napríklad micelárna voda môžu dráždiť vašu pokožku, spôsobiť jej nadmerné vysušenie, zhoršiť akné a v konečnom dôsledku spôsobiť, že vaša pokožka bude po umytí produkovať viac mazu. Olejové čistenie môže naopak  pomôcť vyrovnať pleti a uzamknúť v nej hydratáciu. Funguje to preto , lebo používanie olejov namiesto tradičného mydla alebo čistiacich prostriedkov  chráni prirodzenú lipidovú vrstvu pokožky a „dobré“ baktérie, ktoré tam žijú. Povrch kože má mikrobióm, rovnako ako ten, ktorý žije vo vnútri nášho čreva. Takže áno, neustále máme baktérie žijúce na koži, ale nie takým zlým spôsobom, ako to znie. Keď používame nevhodné  čistiace prípravky  alebo inak poškodzujeme dobré baktérie žijúce na našej pokožke, ponecháva priestor pre nasťahovanie zlých baktérií a môžeme skončiť s ďalšími kožnými problémami. Čistenie pleti olejom je univerzálne,  môže sa použiť na suchú pleť, mastnú pleť, pleť so sklonom k ​​akné, vyrážky a škvrny a dokonca aj na ultra citlivú pleť.

Výhody olejového čistenia

Olejové čistenie pomáha na:

  • Uvoľnenie upchatých žliaz a rieši vyrážky a čierne bodky
  • Odstránenie odumretej pokožky, make-up a nečistôt (dokonca aj vodeodolný make-up)
  • Zvlhčenie suchej pokožky
  • Vyváženie mastnej pleti
  • Zníženie zápalov pri akné alebo iných kožných ochoreniach tváre
  • Pravidelné používanie oleja môže pomôcť zlepšiť bariérovú funkciu pokožky, ktorá zabraňuje prenikaniu nežiaducich baktérií alebo patogénov.

Dokonca aj Acne.org vysvetľuje výhody čistenia olejom: Fakt: Olej rozpúšťa olej. Jedným z najzákladnejších princípov chémie je, že „podobné rozpúšťa podobné“. Najlepším spôsobom, ako rozpustiť nepolárne rozpúšťadlo, ako je kožný maz/olej, je použitie iného nepolárneho rozpúšťadla podobného zloženia: Iné oleje. Používaním správnych olejov si môžete vyčistiť póry od nečistôt a baktérií prirodzene, jemne a efektívne, pričom špinavý olej nahradíte prospešnými olejmi extrahovanými z prírodných rastlín, zeleniny a ovocia, ktoré liečia, chránia a vyživujú vašu pokožku. Ak sa robí správne a dôsledne, môže olej vyčistiť pokožku od problémov, ako je mastná pokožka, suchá pokožka, citlivá pokožka, čierne bodky, biele bodky a iné problémy spôsobené miernym až stredne ťažkým akné – pričom zanechá vašu pokožku zdravú, vyváženú a správne zvlhčenú. Aj keď výskum je v tejto oblasti obmedzený , zistilo sa , že oleje používané na čistenie môžu mať mnohé  výhody pre pokožku, napríklad:

  • Výskum z roku 2018 naznačil, že určité baktérie, ktorým sa darí na koži, môžu pomôcť chrániť sa pred akné a infekciami.
  • Štúdia z roku 2010 na 28 univerzitných študentoch našla dôkazy, ktoré naznačujú, že čistiaci olej by mohol byť prínosom pre suchú alebo zrelú pleť.
  • Štúdia 60 dospelých a detí z roku 2017 zistila, že kúpeľový olej, ktorý sa používa každý druhý deň po dobu jedného mesiaca, podporuje lepšiu funkciu kožnej bariéry a zmierňuje suchú pokožku účinnejšie ako čistiace prostriedky bez obsahu oleja.

Konopno-mandľový čistiaci olej HempBona je vhodný pre všetky typy pleti

Kozmetika na čistenie pleti

Keď použijete ten správny olej pre vašu pleť ,  v skutočnosti upchané póry vyčistíte, nie upcháte! Niektoré oleje môžu spôsobiť podráždenie alebo alergickú reakciu, preto si pred úplným ponorením nezabudnite naniesť testovacie oleje na svoju tvár. Ak na čistenie tváre používate zmes olejov a máte sklony k akné, hľadajte nekomedogénne.  Ak bojujete s cystickým akné, overte si u svojho estetika alebo dermatológa konkrétne odporúčania. Niektoré výhody  často používaných olejov: olivový olej – bohatý na vitamíny a minerály mandľový olej – hydratuje pokožku, znižuje podráždenie, pomáha pri UV poškodení, redukuje strie ricínový olej – antibakteriálny, ale môže byť aj vysušujúci jojobový olej – skvelý pre pleť so sklonom k ​​akné avokádový olej – super hydratačný slnečnicový olej – protizápalový olej z marhuľových jadier – skvelý pre suchú a citlivú pokožku Konopný olej - bohatý na ukľudňujúce a upokojujúce terpény, ktoré sú skvelé na jemné odstránenie make-upu, nečistôt a prebytočného mazu (pretože olej rozpúšťa olej). Pomáha tiež znižovať podráždenie, začervenanie a suchosť a zároveň hydratuje pokožku. Je nekomedogénny, čiže neupcháva póry. Kokosový olej odporúčam len vtedy, ak je čisto na odstraňovanie make-upu a nasledujete druhý neolejový čistiaci prostriedok. Kokosový olej je komedogénny, čo znamená, že pre mnohých môže upchávať póry, takže neodporúčam používať ho ako primárnu metódu čistenia. Zvyčajne na účely čistenia kombinujete jeden alebo viac olejov v závislosti od potrieb vašej pleti.

HempBona olej na čistenie pleti

HempBona konopné sérum na pleťKonopný čistiaci olej (50 ml)  má jemné olejové zloženie na báze konopného a mandľového oleja  účinne odstraňuje make-up a nečistoty. Pleť nedráždi, v kombinácii s vitamínom E ju naopak zjemňuje. Čistenie pleti pomocou oleja sa odporúča, lebo  je šetrnejšie a prečistí pleť bez bez agresívneho narušenia ochranného filmu. Vďaka svojmu zloženiu nezanecháva na pokožke  žiadnu mastnú vrstvu a ľahko z nej zmije všetky nečistoty .

  • Konopný olej posilňuje odolnosť pokožky, má silné regeneračné a protizápalové účinky.  Obsahuje esenciálne mastné kyseliny omega-3 a omega-6 , vitamín C a E  a je nekomedogénny čo znamená,že neupcháva póry. Reguluje produkciu mazu v pokožke, čím je vhodný aj na aknóznu pleť. Je taktiež  veľmi účinný pre suchú a citlivú pokožku postihnutú ekzémami a lupienkou.
  • Mandľový olej svojím zložením je najbližší  filmu ľudskej pokožky Používa sa  na ošetrovanie všetkých typov pleti. Má výborné hydratačné upokojujúce a regeneračné vlastnosti.
  • prírodný prípravok ,vyrobený na Slovensku

Recommended products3